Fransk presidentkandidat förespråkar basinkomst

fransk presidentkandidat
Fransk presidentkandidat Benoît Hamon

Det franska socialistpartiets kandidat till presidentposten, Benoît Hamon, är en förespråkare för universell basinkomst. Han menar att det är ett sätt att befria människor som då kan välja vad de vill arbeta med i större utsträckning.

Har föreslår att basinkomst ska införas stegvis:

  1. 2018 införs basinkomst för alla mellan 18 och 25 år
  2. Höja nuvarande arbetslöshetsersättning till 600 euro/månad
  3. Införa ett system av automatiska utbetalningar av dessa förmåner
  4. Starta en medborgarkonferens för att fastställa detaljerna för införande av en basinkomst till alla på 750 euro/månad

Benoît Hamon säger att han är inspirerad av den amerikanska senatorn Bernie Sanders, Podemos i Spanien och ledaren för det brittiska Labourpartiet, Jeremy Corbyn.

Han menar att utvecklingen av artificiell intelligens och automatiseringen av arbetslivet gör så att människor kan jobba mindre. Genom att beskatta robotarna kan basinkomst finansieras.

Han tillhör Socialistpartiets vänsterflygel och anses av de flesta bedömare inte ha stor chans att vinna det franska parlamentsvalet. Den skandal omkring Republikanska partiets kandidat François Fillon som nyligen har briserat kan dock öka hans chanser att bli vald. François Fillon har anklagats för att ha avlönat flera av sina familjemedlemmar med höga löner trots att de inte ska ha utfört något arbete. Han har rasat i opinionsundersökningarna efter att detta har avslöjats.

Hur det än går i valet är det en stor framgång för själva idén om basinkomst att en kanditat i Frankrike är för det och pratar om det i valrörelsen.

Källa:

Lämna en kommentar